Asiakkaiden antamaa palautetta

Kurssipalaute

"Ajattelinpa taas tänään, miten paljon hyvää ja hyötyä olen näistä kursseista saanut Aikamoisen tuulinen keli oli. Maneesin oviaukosta näkyvän todella ison kuusen oksat heiluivat sinne ja tänne; katto paukkui ja puoliksi auki oleva ovi myös... En kuitenkaan edes miettinyt, että pitäisi laittaa ovi kiinni Talutin ensin maasta ja samalla hahmotettiin kaikki ylimääräinen Sitten vaan selkään. Keskityttiin tekemiseen ja minä "laajaan katseeseen"! Olipa kiva ratsastus tänään(kin) Ja lopuksi syötiin ulkona jotain mataraa, näyttää olevan varsinaista herkkua tuo - eikä tuulet haitanneet yhtään silloinkaan meitä kumpaakaan"

-Kukka-Maaria, 61v-

"Moi, lupasin kurssin viimeisen session jälkeen kertoa miten kävi kisoissa sen hevosen kanssa jonka "ansiosta" kurssille tulin. Eli kyseessä on heppa jonka ostin 3 vuotiaana Hollannista, alku oli todella hankala ja hevonen reaktiivinen ja hyviä ratsuttajia tuli alas; yksi hyvä lensi H:sta peilin alle eli varmaan 10 -12 metrin lento. Hevonen ei mielestäni koskaan ole ollut ilkeä tms mutta vaan valtavan suuri (yli 180 cm), voimakas, pelokas ja isot reaktiot asioihin, joka teki sen vaikeaksi ratsastaa. Pikkuhiljaa hevosesta kuitenkin tuli parempi ja itse aloin ratsastamaan sillä n. vuosi sitten ja aloin kisaamaan helpossa luokassa ja hyvin meni ja saatiin jopa 75% kansainväliseltä FEI tuomarilta. Mutta oltiin huippu jumissa laukanvaihtojen kanssa ja tuntui että olimme totaalisen jämähtäneitä. Kun pyysin vaihtoa niin tuli yleensä loikka eteen ja ylös ja / tai pukki tai useampia. Ei kivaa. Sitten kuulin Suskista ja Mind Ridersista ja menin ekalle Mind Riders zoom luonnolle, josta sain jo aivan valtavasti tietotaitoa ja ilmoittauduin tälle kurssille ja ne vaihdot meni kisoissa hyvin, ekasta saimme 7.5 ja tokasta 8 eikä mitään hepulikohtausta ollenkaan (vähän päätään liikutti, mutta tuomari ei onneksi huomioinut) ja hyvinä ovat jatkuneet, parantuneet paljon ja menevät ihan kuin vettä vain. Eri kurssilla oppimiani "työkaluja" olen ahkerasti käyttänyt, myös oppilaiden kanssa ja hyvin toimii, kunhan muistaa vain ottaa käyttöön. Tärkeimpänä H:t, katse ja päättääkeskittyä siihen, mitä haluaa saavuttaa joka kerta kun menee hevosen selkään. Kiitos Suski"

- Nina, Mexikosta-

"Luennolta tuli monta ahaa-elämystä! Tuon hengittämisen "mahaan" olen tiennyt aiemmin, se ei vain auta siinä vaiheessa kun on kokovartalolukossa jännityksessä mut se mihin aion jatkossa kiinnittää huomiota on: hengittely jo etukäteen, hymyily ja oman tekemisen suunnittelu (eikä niiden kauhukuvien!)"

"Nettikurssi oli mielestäni hyvä ja koin saavani vastinetta rahoille. Hengittelystä on ollut apua jännittävissä tilanteissa (kaikki H:t kyllä hyviä ja olleet jo ennenkin käytössä) ja kurssi pisti miettimään ja huomioimaan omaa toimintaa ja reagoimista kehon tasolla. Huomaan nyt miten herkästi hevonen reagoi mun omaan mielentilaan ja pään sisäiseen puheeseen. Päässä on helposti sekamelska kun harjoitellaan jotain uutta, jolloin hevosenkin tekeminen on yhtä sekamelskaa Oli myös hyvä kun puhuttiin laukannostosta, kun oma asenteeni on ollut, että kaikkihan sen osaa perfect ja täsmällisesti (paitsi minä). En ollut ajatellut jännittäväni sitä, mutta nyt tajusin, että kun ope huutaa "valmistelkaa hevoset laukkaan", niin mun päässä alkoi ajatusten vilske ja sähläys ja itse jännityin. Otin yksäritunnin, jolloin kehtasin kysyä, että mitä ope tarkoittaa laukan valmistelulla? Ettei mun tarvi käydä oman pään sisäistä ihmettelyä ja pohdintaa = sekamelskaa.

Ne ihmistyypit ovat myös mahtava työkalu itsensä tuntemiseen ja hauskasti nivoit ne yhteen hevosen kanssa toimimiseen. Itse toimin juuri niin kuin tyyppini (olikohan 9?). Jos jotain kaipaisin lisää apua, niin maastakäsin toimimiseen hevosen kanssa. Miten saada hevosen kunnioitus ja luottamus, jos itseä jännittää mennä karsinaan? Jos hevonen esim. luimii korvat tiukasti niskassa ja kääntää takapäätä tai hyökkäilee (koska huomaa arasteluni). Tän kurssin myötä olen kyllä saanut varmuutta kuin ihmeen kaupalla ja kun koronaeristyksen jälkeen menin tallille uudestaan, niin kävelin vaan tämän hevosen karsinaan ja se olikin kuin lammas. Minä rela, hevonen rela. Silloin kun se oli vaikea, niin selvästi stressasi sekin, koska hilseili kuin hullu harjatessa. Taluttaminenkin on usein ongelma, koska koen, että moni hevonen kävelee mun yli. Mistä tulee taas epävarmuus itselle. Kiitos kurssista ja kun teit itsestäsi niin helposti lähestyttävän, eikä mikään asia ollut liian nolo myöntää Kenenkään ei tarvinnut yrittää olla pro."


"Sain kurssilta ihan kamalasti eväitä rohkeampaan ja rennompaan tallitekemiseen. Varsin tärkeää oli ymmärtää, ettei se haittaa, jos jännittää. Sen voi hyväksyä, eikä tehdä siitä ongelmaa. Pieni tarvejännitys sitä paitsi paransi keskittymiskykyä Hengittelyt ja hymyilyn otin käyttöön heti - ja yllätyin vaikutuksesta Muistin katsoa eteen - sinne minne haluan - ja opin haluamaan asioista. Lakkasin liikaa kuikuilemasta, että mitähän Heta tästä nyt miettii - toisaalta uskallan paremmin antaa sen välillä miettiä, kun minulla on keinot pitää itseni aisoissa.
Olen alkanut taas paremmin luottaa yhteiseen tekemiseen, kun huomaan, että Heta välillä hakee minusta turvaa ja sitten voin sanoa, että "rauhassa vaan mennään, siinä on jokin outo vempain tai Jouni se siellä kaataa aitaa". Olen muistanut syödä (jottei liskoaivokuviot pääsisi päälle) ja hiljentyä. Ja lakannut liikaa ennakoimasta. Toisaalta olen paremmin ymmärtänyt myös ne kohdat, joissa oikeasti voi olla vähän huolissaan ja pyytänyt apua esim laitumen portille, kun kaksi uutta tulokasta ei oikein ymmärtänyt jutun juonta ja pyrkivät portille aika ärhäkkäästi, vaikka Hetan sieltä vaan piti tulla. Ja kiitos sen kasin analysoinnin, huomannut, että olen välillä käyttänyt vääränlaista johtajuutta - ja ehkä alkanut löytää sitä kakkosta tekemisiini Eli iso kiitos Paljon sain ja kaikille olen kehunut kurssia.
Ja vielä... Kun kovasti jännitin sitä ekaa ratsastusta kentällä, tämän kurssin vuoksi osasin tehdä kaiken tarvittavan esim varustepuolella - otin yleissatulan ja turvajalustimet & turvaliivin päälle Enkä ajatellut, että tämä on nyt ihan hölmöä Koska nuo asiat rauhoittivat minua ja sitä kautta myös Hetaa ja tekemistä. Myös harjoitteet ovat olleet kullanarvoisia - kuten "yks kakkaa, kaks kakkaa. Sekä oma istunnan miettiminen tai se mitä voi hankalassa paikassa tehdä. Yleensäkin se, että kun huomasi, ettei ollut yksin näiden ajatusten ja "ongelmien" kanssa, antoi oikeuden miettiä, miten itse asiat parhaiten "selättää". Ryhmähän oli aivan ihana ja se, että siellä saattoi hyvin avoimesti kertoa omista hankaluuksista sekä oivalluksista "Aina joku saa vinkin tai vahvistusta tekemiselleen" Ja sellaista palautettahan sieltä myös tuli."


"Viimeinen äänite vielä kuuntelematta, mutta rohkeutta ja varmuutta on tullut lisää. Hengittelen.."


"Paljon on tullut keskityttyä hengitykseen ja omiin ajatuksiin ratsastaessa. Luulen, että kurssista on ollut paljon enemmän hyötyä kuin miltä alussa tuntui. Välillä on kaikki unohtunut, mutta ajoittain olen onnistunut rauhoittumaan ja keskittymään hyviin ajatuksiin ja jopa hiukan rentoutumaan."


"Onkin pitänyt jo jonkin aikaa kertoa ja kiittää. Hyödyllisimmät opit ovat:
1) H:t - ne lähtivät toimimaan saman tien. En kyllä muista niitä kaikkia lonkalta, mutta tositilanteissa hengitys, hymy ja hyvään keskittyminen ovat auttaneet. Myös liskoaivoasetukset tiedostettuani olen saanut järkeä mieleni hallintaan tiukoissa tilanteissa.
2) Keskity siihen, mitä on tarkoitus saada tehdyksi. Saat sen mihin keskityt. Näin olen toiminut muussakin elämässäni, nyt tietoisesti myös hevosten kanssa puuhaillessa. En enää niin keskity hevosen reaktioiden ja jokaisen korvanliikkeen ylianalysointiin mahdollisena uhkana, vaan kerron hevosellekin, mitä seuraavaksi tapahtuu ja tehdään. Säikyillä hevosilla pyrin ignoroimaan mörkönurkat ja ajattelen ratsastavani en nurkka kerrallaan vaan mielessä on koko kierros.
3) Vahvuuksiani pohtimalla olen saanut lisää voiman tunnetta hevosten käsittelyyn.

Ilo on palannut harrastukseen eikä pelon tunne lyö yli enää samalla tavalla. Jännitystä on ollut hermostunutta hevosta käsitellessä mutta olen pystynyt selvittämään tilanteet mielestäni hienosti. Olen ainakin hengissä. Myös tyttäreni ratsastaa ja keskustelemme hänen kanssaan mahdollisista peloista ja siitä, mitä ihminen voikaan hevoseen heijastaa - ja päinvastoin, kun valtasuhteet karsinassa vinksahtavat.

Mietin että tällainen kurssi on hyödyllinen ihan kaikille hevosihmisille. Eritoten näiden asioiden käsittely olisi hyvä jo alkeis- / alkeisjatkokurssilla / kesäleireillä ikätasolle sovitettuna. Ratsastamaan kyllä opetetaan mutta mentaalitason valmennuksen olisi syytä olla mukana alusta asti. Se lisäisi henkistä ja fyysistä turvallisuutta harrastukseen. Sellainen visio tästä mulle nousi."


"Kurssi auttoi siinä, että sanoin ääneen hevoseni ratsuttajalle peloistani, jolloin hän ottaa sen huomioon tunnin pidossa. Menen siksi tunnille paremmalla mielellä. Kovin paljoa ei ole vielä ole ollut apua itse ratsastuksessa tuleviin paniikkitilanteisiin. Pari kertaa hevonen on ollut hieman reippaampi laukassa, jolloin ite meen lukkoon. Kovasti yritän hymyillä ja hengittää."


"Pari/kolme kertaa olen kuunnellut videot läpi! Laitan usein kuulokkeet ja kuuntelen näitä koiralenkillä, joka kerta huomaa jonkun eri jutun videolta ja uusia ajatuksia herää."


"Viimeinen mullakin kuuntelematta, mutta hengittäminen ja hymyily on toiminut monissakin tilanteissa, usko hyvään tuo varmuutta ja kun pinna meinaa palaa ( ei hevosten kanssa) niin täppäys turruttaa ärtyneisyyden."


"Kaikki videot katsottu. Olen painanut mieleeni erityisesti tuon hengittämisen, en aiemmin osannut ajatella miten paljon sillä on merkitystä. Minulla on ratsun niin vaikea (vuokra) hevonen, että jokainen askel on pakko ratsastaa tai koko pakka levähtää. Sellaisella hevosella ratsastaessa oppii todella paljon ja kun joutuu täysillä keskittymään ei muista mörkönurkkia, sitten kun hevonen kaikesta huolimatta pelästyy, hengittäminen todella auttaa. Kurssista oli paljon hyötyä, oli kiva lukea ihmisten ongelmista ja onnistumisista."


"Yksi mun jännittämistä mullistanut ajatus oli kääntää jännitys positiiviseksi asiaksi. En enää hermostu siitä, että vatsaa kouraisee tai jalat menee veltoksi. Kerron itselleni olevani innoissani enkä kauhuissani, kun kroppa reagoi ja se auttaa huomattavasti nopeammin tilanteesta yli. Se on tuonut myös tiettyä iloa ja intoa tekemiseen, koska koen samalla innostuvani asioista pitkästä aikaa :D Olen vuosia odottanut sellaista kunnon innostumista ymmärtämättä, että se jännitys oikeastaan on tavallaan innostumista."


"Olen kuunnellut kaikki videot, osan silloin heti pariinkiin kertaan. Juuri tässä yksi päivä ajattelin, että aloittaisin kuuntelemaan niitä uudestaan (autolla ajaessa on hyvää aikaa siihen). Uskon, että aivoni jumppautuvat luennoistasi, vaikka sillä hetkellä sitä ei huomaisi. Nyt ratsastukseni sujuu hyvin ilman jännitysmörköjä."


"Moikka! Kiitos kurssista, pidin siitä hyvin paljon. Minulla ei ollut mitään isoja pelkoja, vaan lähdin kurssille saadakseni keinoja oman mielen hallintaan ja kisajännityksen hallitsemiseen. Koen että olen saanut kurssilta paljon hyvin neuvoja ja perspektiiviä asioihin. Asioiden käsittely ajatuksen tasolla on kyllä hyödyttänyt ja yleisesti koen, että monia asioita hevosten reagoinnissa ja käyttäytymisessä ymmärtää nyt paremmin. Olen ollut taipuvainen myös asioiden katastrofointiin ennakolta ja se on kyllä vähentynyt koska olen tajunnut, että se ei ole kovin kannattavaa. Käyn materiaaleja vielä hissukseen läpi kesän aikana, niistä löytää aina uusia pointteja, joita ei ole aiemmalla kuuntelulla hoksannut. Voin kyllä hyvillä mielin suositella kurssia eteenpäin! En oikeastaan jäänyt mitään kaipaamaan. Sain apua siihen asiaan, johon toivoin ja myös moneen muuhun!"


"Suurkiitokset kurssista oikein monipuolinen ja laaja kurssi ja tavoite saavutettu, rohkeutta on tullut paljon ratsastukseen ja sitä edelleen harjoitellaan ja työstetään, mutta kurssin ansiosta rohkeus lisääntynyt ja on oppinut rauhoittamaan itseään selässä, jos jokin tilanne tullut eteen, jossa aiemmin jännittyi itsekin, nyt huomaa kuinka hevonenkin on rennompi kun itsekin on."


"Kiitos kurssista. Olin suunnitellut luennoillesi tuloa jo aiemmin - ja tämä verkkokurssi osui monella tavalla sopivaan saumaan. Myös valmentaja suositteli tätä - mun ratsastamistilanne alkoi helmi-maaliskuussa olla aika jumissa. Hyviä asioita kurssilta: ennakkotehtävä, powerpointit (kirjallinen materiaali puhutun ohessa), säännöllinen uuden materiaalin julkaisuaika, oppimistehtävät määritellylle ajanjaksolle, keinoja sekä tilanteiden ennakointiin että niissä toimimiseen. Toivoisin lisää / lisäksi / lisäsin itse: omat tavoitteet itselle kirjallisina (pilkottuna saavutettaviin osiin), jako mielen ja kehon suorituskyvyn mukaan (oppiminen / poisoppiminen / riskienhallinta), oma taso ja vertaisryhmä (hevoset harrastuksena eikä ammattina). Ja kurssin parhaita asioita, näistä ilahduin joka kerta: Se että kuittasit / vastasit kaikkien kommentteihin henkilökohtaisesti ja nopeasti. Spontaanius ja rentous viestien ja videoiden vuorovaikutuksessa. Kurssilaisten myötäeläminen ja kommentit - niistä keskusteluista sain uskoa ja uusia ajatuksia. Yhteinen verkkotapaaminen ja tämä palautekysely - tulee yhteenveto ja kertaus."

"En tiennyt yhtään mitä odottaa ja oli tosi kivaa, kun jaoit myös ratsastusvinkkejä! Viimeinen video on mulla vielä osin katsomatta, on ollut aika haipakka kevät. Sain kurssilta lisää ymmärrystä (en koe, että pelkäisin, mutta teen sivutoimisesti töitä ponien ja ratsastuksenohjauksen sekä hevostoiminnan ohjauksen parissa) ja säännöllisesti kuitenkin huomaan, että jotakuta pelottaa ja joskus he sanovatkin siitä Ja kyllä yritin kovasti muistella kurssin ohjeita kun odotin magneettikuviin pääsyä viime kuussa ja jännitti niin hitosti!"


"Hei Suski, kiitos kivasta kurssista. Siellä oli paljon asiaa, joista olin jo kuullut aikaisemmin, mutta nyt kun niitä asioita kävi toteuttamaan ihan oikeasti huomasi, että asiat toimivat (5H esim.) Itselleni keskittyminen ja oman kehon hahmottaminen siellä satulassa on avautunut ihan erilailla - sitä omaa tekemistä osaa analysoida paremmin ja rakentavammin. Lopun ennegrammi oli sellainen, mistä olisin halunnut kuulla enemmän ja syvemmin Se avasi taas uudenlaisia näkemyksiä oppimiseen ja omaan toimimiseen... ja intoa miettiä asioita taas uudesta näkökulmasta. Siis tieto lisää tuskaa."