VALMENNUSTA AMMATTITAIDOLLA

Koulutus ja kokemus

 • Yrittäjä, Mind Riders - Suski Fagerström, ratsastusvalmennuksia, -luentoja ja kursseja eri puolella Suomea vuodesta 2014 alkaen
 • Liiketalouden ammattitutkinto 2020
 • EIF- Enneagrammiohjaaja 2019
 • Digituotesuunnittelijan ammattituntkinto 2019
 • Mindfulness-työssäohjaaja 2017
 • MB Master Coach 2015
 • Yrittäjän ammattitutkinto 2004
 • Ratsastuskoulu Poni-Haka Oy:n toimitusjohtaja 1991 - 2014
 • Ponien estemaajoukkuevalmentaja 2000 - 2004
 • Master-ratsastuksenopettaja 2001
 • Helsingin kauppakorkeakoulun OMA -penyrittäjäkoulutus 1996-97
 • A-valmentajakoulutus
  (nykyinen II-tason valmentaja) 1996
 • Ypäjän hevosopistossa ratsuttajalinjan opettaja 1989 -1991
 • Ratsastuksenopettaja 1987
 • Kilparatsastaja 1976 - 1999

Ratsastusvalmennus

Aloitin kilpaurani jo 7-vuotiaana kilpaillen lähinnä esteratsastuksessa ensin poneilla, sitten hevosilla kansallisissa ja kansainvälisissä luokissa. Olen kouluttanut ja kilpaillut paljon nuoria hevosia.

Oman kilpaurani ja elämän mittaisen hevosten parissa työskentelyni ansiosta olen kokenut, ammattitaitoinen valmentaja, joka osaa huomioida kaikentasoisten ratsastajien ja hevosten tarpeet.


Henkilökohtainen valmennus

Kilparatsastajana huomasin henkisen valmentautumisen merkityksen. Elämäntaidon valmentajaksi opiskelin, koska halusin auttaa myös muita kuin ratsastajia saavuttamaan tavoitteensa ja unelmansa.


Minun tarinani

Vanhempani perustivat ratsastuskoulu Poni-Haan ollessani 6-vuotias. Olin innokas ponityttö ja ratsastin todella paljon. Vartuttuani opiskelin ensin ratsastuksenopettajaksi ja olin joitakin vuosia töissä opettajana Poni-Haassa ja Ypäjällä ratsuttajalinjan opettajana.

Vuonna 1991 minusta tuli Poni-Haan toimitusjohtaja. Kävin Helsingin kauppakorkeakoulun järjestämän vuoden kestävän OMA pienyritys -koulutuksen, josta sain paljon tietoa yrityksen johtamisesta. Suoritin myöhemmin yrittäjän myös ammattitutkinnon. Poni-Haasta tuli Suomen suurin ratsastuskoulu ja meidät valittiin Vantaalla vuoden yrittäjiksi 2005.

Liikaa kaikkea - liian pitkään

Olin kunnianhimoinen ja minulla oli paljon ideoita ja visioita, joita toteutimmekin veljeni Pontus Fagerströmin ja Poni-Haan upean henkilökunnan sekä talliyhteisön kanssa. Elimme hienoja aikoja. Toimitusjohtajan työ oli ajoittain melko stressaavaa, enkä koskaan oikein osannut hoitaa itseäni. Söin satunnaisesti mitä sattui, enimmäkseen Mäkkärin Big Mac -aterioita ja karkkia. Aamupalaa en syönyt koskaan. Nukuin hyvin vähän ja kävin nuorempana paljon ulkona kavereitten kanssa, jolloin tuli valvottua entisestään. Tein todella pitkiä päiviä ilman riittävää lepoa. Olin mukana useassa vapaaehtoistoiminnassa. Viikonloput menivät kisamatkoilla ja lomat olivat juhannuksena ja marraskuussa viikko, pari etelässä.

Pakkoherätys

Nautin täysin siemauksin työstäni, mutta molemmista päistä itseni polttaminen vaati veronsa ja sairastuin lopulta burn outiin. Vuonna 2004 tapasin mieheni, jonka myötä asetuin elämään normaalimpaa perhe-elämää ja aloin odottaa poikaamme. Työstressi ja paineet, ihmissuhdeasiat töissä ja rahahuolet kuitenkin painoivat edelleen ja menetin usein yöuneni. Olin yhä todella uupunut eikä minulla ollut mitään unelmia ja innovatiivisuutta. Lopulta sairastuin kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Opin lopulta, että itsestä huolehtiminen on kaikista tärkein asia ja muutin omilleni 2018, jonka myötä myös avioero.

Oman opiskelun kautta muiden avuksi

Kun tajusin, kuinka tärkeää on itsestä huolehtiminen, aloitin elämäntaidon valmentajan opinnot, lähinnä saadakseni itselleni keinoja toimia ja apuja yrityksen johtamisessa, varsinkin henkilöstöasioissa. Innostuin aiheesta niin paljon, että opiskelin Master Coachiksi. Koulutuksessa opin ymmärtämään enneagrammista ja ihmisten eri persoonallisuustyypeistä, mistä sain huikeat työkalut itseni johtamiseen! Innostuin aiheesta niin, että menin enneagrammi-ohjaajakoulutukseen. Koulutusten aikana ymmärsin, kuinka tärkeää on päivittäinen hiljentyminen ja opiskelin vielä Mindfulness-ohjaajaksi.

Viimeisinä vuosina ennen Poni-Haan myyntiä koin saaneeni hyviä työkaluja sekä itseni että yrityksen johtamiseen ja nautin taas täysillä työn tekemisestä. Sain takaisin elämäniloni ja roppakaupalla uusia unelmia. Koen saaneeni niin paljon työkaluja omaan elämääni, että haluan jakaa osaamistani myös muille sitä kaipaavalle, niin hevospiireissä kuin niiden ulkopuolella.


Ratsastuksen master-opettaja on kansainvälisesti kvalifioitu korkein ratsastuksenopettajan taso, mille yhtenä edellytyksenä on kilpailu vaativalla tasolla este- tai kouluratsastuksessa sekä nuoren hevosen kouluttaminen.