Mind Riders Mentaalitaidot

Koulutus ja kokemus

 • Yrittäjä, Mind Riders - Suski Fagerström, ratsastusvalmennuksia, luentoja ja kursseja eri puolella Suomea vuodesta 2014 alkaen
 • Liiketalouden ammattitutkinto 2020
 • EIF Enneagrammiohjaaja 2019
 • Digituotesuunnittelijan ammattituntkinto 2019
 • MB Huippuvalmentaja 2018
 • Mindfulness-työssäohjaaja 2017
 • MB Master Coach 2015
 • MB Elämäntaidon valmentaja 2011
 • Yrittäjän ammattitutkinto 2004
 • Ratsastuskoulu Poni-Haka Oy:n toimitusjohtaja 1991 - 2014
 • Vuoden yrittäjä Vantaalla 2005
 • Ponien estemaajoukkuevalmentaja 2000 - 2004
 • Master-ratsastuksenopettaja 2001
 • Finn Derby voitto 1999
 • Helsingin kauppakorkeakoulun OMA -pienyrittäjäkoulutus 1996-97
 • A-valmentajakoulutus
  (nykyinen II-tason valmentaja) 1996
 • Ypäjän hevosopistossa ratsuttajalinjan opettaja 1989 -1991
 • Ratsastuksenopettaja 1987
 • Kilparatsastaja 1976 - 1999
Suski Fagerström on Suomen johtavia hevosalan valmentajia.

Rohkeutta Ratsastukseen on jokaiselle ratsastajalle tärkeä valmennus, joka auttaa löytämään oman mielen parhaan potentiaalin hevosen kanssa toimiessa ja ratsastaessa. 

87 €

WhatsApp-ratsastusvalmennus on Suskin pitämä yksitystunti, joka voi olla missä päin maailmaa tahansa, jossa nettiyhteys toimii. Tarvitset langattomat kuulokkeet ja kuvaajan.

45 min / 65 €

Hevosyrittäjän mentorointi auttaa selkiyttämään yritystoiminnan suuntaa konkreettisin keinoin. Saat apua alan yrittäjyyteen liittyviin eri osa-alueisiin, kokonaisvaltaisesti.

Mentorointi zoomin kautta
80 €/h + alv 24%
Paikan päällä mentorointi 150€/h + mahd. km-korvaus

á 0,53 € + alv 24%

Kolmen kuukauden kokonaisuus 960€ 

Minun tarinani

Aloitin kilpaurani jo 7-vuotiaana kilpaillen lähinnä esteratsastuksessa ensin poneilla, sitten hevosilla kansallisissa ja kansainvälisissä luokissa. Olen kouluttanut ja kilpailuttanut paljon nuoria hevosia.

Oman kilpaurani ja elämän mittaisen hevosten parissa työskentelyn ansiosta olen kokenut, että ammattitaitoinen valmentaja, joka osaa huomioida kaikentasoisten ratsastajien ja hevosten tarpeet, on todella olennainen kehittymisen ja menestyksen kannalta.

Kilparatsastajana huomasin henkisen valmentautumisen merkityksen. Opiskelin elämäntaidon valmentajaksi, koska halusin auttaa myös muita kuin ratsastajia saavuttamaan tavoitteensa ja unelmansa.

Ratsastuskoulun kasvatti

Vanhempani perustivat ratsastuskoulu Poni-Haan ollessani kuusivuotias. Olin innokas ponityttö ja ratsastin todella paljon. Vartuttuani opiskelin ratsastuksenopettajaksi. Myöhemmin olin joitakin vuosia töissä opettajana Poni-Haassa ja Ypäjällä ratsuttajalinjan opettajana.

Vuonna 1991 minusta tuli Poni-Haan toimitusjohtaja. Kävin Helsingin kauppakorkeakoulun järjestämän vuoden kestävän OMA pienyritys -koulutuksen, josta sain paljon tietoa yrityksen johtamisesta. Suoritin myöhemmin yrittäjän ammattitutkinnon. Poni-Haasta tuli Suomen suurin ratsastuskoulu ja meidät valittiin Vantaalla vuoden yrittäjiksi 2005.

Liikaa kaikkea, liian pitkään

Olin kunnianhimoinen. Minulla oli paljon ideoita ja visioita, joita toteutimmekin veljeni Pontus Fagerströmin ja Poni-Haan upean henkilökunnan sekä talliyhteisön kanssa. Elimme hienoja aikoja. Toimitusjohtajan työ oli ajoittain melko stressaavaa, enkä koskaan oikein osannut hoitaa itseäni. Söin satunnaisesti mitä sattui, enimmäkseen Mäkkärin Big Mac -aterioita ja karkkia. Aamupalaa en syönyt koskaan. Nukuin hyvin vähän ja kävin nuorempana paljon ulkona kavereitten kanssa, jolloin tuli valvottua entisestään. Tein todella pitkiä päiviä ilman riittävää lepoa. Olin mukana useassa vapaaehtoistoiminnassa. Viikonloput menivät kisamatkoilla ja lomat olivat juhannuksena ja marraskuussa viikko, pari etelässä.

Burn out ja pakkoherätys

Nautin täysin siemauksin työstäni, mutta molemmista päistä itseni polttaminen vaati veronsa ja sairastuin lopulta burn outiin. Vuonna 2004 tapasin mieheni, jonka myötä asetuin elämään normaalimpaa perhe-elämää ja aloin odottaa poikaamme. Työstressi ja paineet, ihmissuhdeasiat töissä ja rahahuolet kuitenkin painoivat edelleen ja menetin niiden vuoksi usein yöuneni. Olin todella uupunut eikä minulla lopulta ollut mitään unelmia tai innovatiivisuutta. Opin kokemuksien kautta, että itsestä huolehtiminen on kaikista tärkein asia. 

Oman opiskelun kautta muiden avuksi

Aloitin vuonna 2011 elämäntaidon valmentajan opinnot, lähinnä saadakseni keinoja toimia ja apuja yrityksen johtamisessa, etenkin henkilöstöasioissa. Innostuin aiheesta niin paljon, että opiskelin Master Coachiksi. Koulutuksessa opin ymmärtämään enneagrammista ja ihmisten eri persoonallisuustyypeistä, mistä sain huikeat työkalut itseni johtamiseen! Innostuin aiheesta niin, että jatkoin enneagrammi-ohjaajakoulutukseen. Koulutusten aikana ymmärsin, kuinka tärkeää on päivittäinen hiljentyminen ja opiskelin vielä Mindfulness-ohjaajaksi.

Viimeisinä vuosina ennen Poni-Haan myyntiä vuonna 2014 koin saaneeni hyviä työkaluja sekä itseni että yrityksen johtamiseen. Muutin omilleni vuonna 2018, jota seurasi avioero ja uusi elämä.

Nautin taas täysillä työn tekemisestä. Sain takaisin elämäniloni ja roppakaupalla uusia unelmia. Koen saaneeni niin paljon työkaluja omaan elämääni, että haluan jakaa osaamistani sitä kaipaavalle, niin hevospiireissä kuin niiden ulkopuolella.

 

Ratsastuksen master-opettaja on kansainvälisesti kvalifioitu korkein ratsastuksenopettajan taso, mille yhtenä edellytyksenä on kilpailu vaativalla tasolla este- tai kouluratsastuksessa sekä nuoren hevosen kouluttaminen.